MOTIVASI

01.07.2013
Apa yang kita rancang dan fikirkan hanya akan menjadi lebih baik jika kita mampu melakukannya sebaik mungkin. Namun jika kita gagal, sebagai manusia biasa, rancang lagi agar kita menjadi lebih baik dengan memberitahu diri sendiri supaya mengabaikan perkara yang kurang perlu. Walau bagaimana pun jangan sedih sekira hasilnya tidak seperti yang kita jangkakan. Pandangan dan pengalaman orang lain juga boleh dijadikan satu landasan untuk membina kejayaan. Lihatlah kegagalan dan kejayaan orang lain sebagai satu pedoman dan sempadan. 
08.03.2013
Kekadang kita berasa sedih kerna merasakan diri kurang bernasib baik berbanding orang lain. Tapi kita selalu membuat perbandingan yang salah. Kerna melihat hanya orang yang bernasib baik. Sedangkan masih ramai lagi yang tidak bernasib baik .. mungkin jauh lebih berat masalahnya berbanding kita. Jadilah orang yang bersyukur. Kerana dengan cara itu kita dapat memuhasabah diri ke arah yang cemerlang.
01 Dis 2012
Hari itu ruang ini telah ditamatkan. Bukan kerana malas tapi ramai sangat peminatnya. Kali ini ruangan ini dituliskan semula ... semuga sedikit sebanyak dapat membantu.

1 comment:

  1. Cikgu Shabar, tolong tuliskan 3 contoh karangan tersebut :
    1.) Aku Sebagai Alat Pemadam Api
    2.) Aku Sebagai Peti Kecemasan
    3.) Aku Sebuah Ambulans

    ReplyDelete